W naszych organizmach każdego dnia odkładają się różnego rodzaju toksyny, z których istnienia nie zdajemy sobie sprawy. Lewatywa z kawy sprawi, że nasz organizm uwolni się od trujących substancji, przez co będziemy czuli się o wiele lżej, a także pozbędziemy się poczucia ciężkości w żołądku, poprawimy wygląd skóry oraz pozbędziemy się uciążliwych migren. Lewatywa z kawy często wykorzystywana jest u chorych cierpiących na raka i choroby przewlekłe. Jako kluczowy element Terapii Gersona zalecane jest, aby chorzy korzystali z niej nawet kilka razy dziennie.

Jak zrobić lewatywę: co należy przygotować

  • 3 łyżki do zupy dobrej jakości kawy mielonej (nie może to być kawa rozpuszczalna i bezkofeinowa)
  • Kawa powinna być organiczna, lekko palona i przechowywana w lodówce.
  • 1 litr wody (najlepiej wcześniej zjonizowanej).

 

Wykonanie lewatywy z kawy: krok po kroku

  • Wsypujemy kawę do gotującej się w dużym garnku wody i gotujemy około trzech minut na dość dużym ogniu.
  • Zmniejszamy ogień, aby utrzymać minimalne wrzenie (niech się zaparza delikatnie) i przykrywamy garnek. Gotujący się roztwór pozostawiamy pod przykryciem na około 15-20 min.
  • Po ostudzeniu, przecedzamy powstały napar.
  • Tak przygotowany koncentrat możemy użyć do lewatywy.
  • Lewatywę wsuwamy delikatnie (dobrze posmarować kremem odbyt), wlew wpuszczamy powolutku – regulacja jest przy wlewie lewatywy. Kładziemy się na prawym boku oraz utrzymać podgięte nogi w kolanach. Jeżeli pojawi się ból, można na chwilę położyć się na plecach i wyprostować nogi – często pomaga!

Powstały płyn powinien być trzymany w jelitach ok. 12-15 minut, bowiem w tym czasie krew przepływa przez wątrobę średnio 3-5 razy. Temperatura płynu powinna być zbliżona do temperatury ciała. Nie należy trzymać płynu w jelitach na siłę, staramy się wytrzymać ale jak pojawi się mocny ból, korzystamy z toalety. Musimy pamiętać, że przy pierwszych lewatywach jelita będą oczyszczać się ze złogów, które gromadziliśmy przez lata. W trakcie wykonywania lewatyw należy wypić przynajmniej 2 szklanki soku! To zapobiegnie zachwianiu równowagi w gospodarce elektrolitowej jelit. Należy spodziewać się lepszych efektów przy włączeniu do diety zakwasów takich jak kiszona kapusta, czy zakwas buraczany.

Na wyjazdach zdrowotnych Gersonomanii zachęcamy, aby codziennie skorzystać z lewatywy z kawy, które są przygotowywane dla kuracjuszy.