3 litrowy Jonizator wody AQUATOR SILVER plus 3 to urządzenie domowe w którym za pomocą elektrolizy wody, wytwarzana jest woda alkaliczna (żywa) 2,7l , kwaśna (martwa) 0,3l. Oraz za pomocą dodatkowej elektrody srebrnej która jest w zestawie wytwarzana jest woda srebrna tzw. srebro koloidalne

Co to jest jonizator wody i w jakim celu się go stosuje? Woda zjonizowana jest wytwarzana za pomocą jonizatorów wody. Urządzenia te, w procesie elektrolizy, dzielą cząsteczki wody H2O na dwie części: alkaliczną, w której skupiają się jony hydroksylowe OH-, i kwaśną, w której skupiają się jony wodorowe H +.

W oddzielnych naczyniach urządzenia jest wytwarzana woda alkaliczna, w której skupiają się ujemne jony hydroksylowe OH-, i woda kwasowa, w której skupiają się dodatnie jony wodorowe H +. Alkaliczne lub kwasowe otoczenie charakteryzuje się wskaźnikiem pH, a uzyskany słaby ładunek – potencjałem utleniania-redukcji ORP. Wartości parametrów zależą od czasu pracy urządzenia.

 

WŁAŚCIWOŚCI WODY ZJONIZOWANEJ

 

Własciwosci wody zjonizowanej charakteryzuja dwa parametry: ORP- potencjał oksydacyjno redukcyjny i pH – wskaznik charakteryzujacy stężenie jonów wodorowych. ORP charakteryzuje sie ładunkiem dodatnim lub ujemnym (mV), który uzyskuje woda zjonizowana (WA -, WK +). Wartosci skali pH zawarte sa w przedziale od 0 do 14 jednostek. Woda pitna neutralna ma pH ok. 7,0. PH wody alkalicznej sporzadzonej przy pomocy jonizatora może wynosic od 8,0 do 11,0 (im wyższa iczba, tym bardziej alkaliczna jest woda), a wody kwasowej – od 6 do 2,4 (im mniejsza jest liczba, tym woda jest bardziej kwasna).

Woda alkaliczna (WA) – to miekka, bezwonna woda o smaku deszczówki. Jest to naturalny stymulator.

Woda kwasowa (WK) – to woda o smaku kwasnym, z typowym zapachem kwasu i ze słabym zapachem chloru. Jest naturalnym srodkiem bakteriobójczy. W dzisiejszych czasach coraz więcej młodych ludzi choruje na dolegliwości wieku podeszłego, ludzie w różnym wieku cierpią na róznego rodzaju schorzenia. Większość z tych chorób mają wspólną przyczynę: naruszenie równowagi kwasowo-alkalicznej organizmu człowieka, czego skutkiem staje się zakwaszenie organizmu.

Zanieczyszczone środowisko, złe nawyki żywieniowe, życie w stresie pogarszają przemianę i przyswajenie materii. Organizm stara się zneutralizować i usunąć kwasy nagromadzone w procesie przemiany materii, do tego celu musimy dostarczyć z jedzeniem i piciem niezbędną ilość minerałów alkalicznych takich jak: potas, sód, wapno i magnez.  Niedobór tych minerałów powoduje zakwaszanie organizmu i co za tym idzie szybsze starzenie się organizmu i problemy zdrowodtne m.in:

  • nadwaga będąca często wynikiem gromadzenia nieusuniętych pozostałości kwasowych (utwardzone nieczystości kwasowe- to cholesterol, kamienie nerkowe, siarczany, fosforany)
  • pozostałości kwasowe w naczyniach krwionośnych powodują „oblepianie ścianek tętnic, utrudniając przepływ krwi, wywołując  choroby serca, miażdżycę